RSS Feed

TV och filmer

Gilda

När det gäller filmer så kommer ju alltid klassikerna först. Det är ju ganska självklart, eller hur? För att bli klassiker, så måste de ha någonting som får dem att bli kvar på repertoaren efter alla år.

Gilda, med Rita Hayworth och Glenn Ford, är ett mörkt, men romantiskt drama om en kärlekstriangel mellan två unga professionella danspartner, Johnny och Gilda, å ena sidan, och en rik äldre man å den andra.

Gilda är en av de odödliga klassikerna, Notorious, Trollbunden och Casablanca är några andra.

Sen har jag andra favoriter som Röda Nejlikan, Min sköna tvättomat, Timmarna med Rita, Det ligger en vit man i din säng, mamma, Ungkarlsbabyn, L’Union Sacrée/Brothers In Arms. Alla Indiana Jones-filmerna tillhör den här kategorin. Hoppas den nästa i serien blir lika bra.

Jag kan också nämna Cutthroat Island, The Long Kiss Goodnight, Stargate, Junior, Matrix, Johnny Mnemonic, Virtuosity, Never been kissed, Aliens 2, Tillbaka till framtiden, The Karate Kid, Gattaca, Sleepers, Practical Magic, Strange Days, Pirates of the Caribbean, Chocolat, Italienska för nybörjare och många, många andra. De senaste åren har jag upptäckt flera andra, som Starsky & Hutch, Mysterious Skin, Transamerica, Quinceanera, Monsunbröllop och många fler.

Bland svenska filmer är Änglagård (andra filmen också), Fanny och Alexander, Agnes Cecilia, Den bästa sommaren, Kyrkogårdsön, Sandor Slash Ida, Kattbreven, Storm och Att göra en pudel några favoriter.

 

River Phoenix

”Your candle burned out long before your legend ever will”

Ja, det stämmer. Jag tycker om en massa olika typer av filmer, inte för djupa, och inte för mycket action heller. Humorn får inte vara alltför sjuk, American Pie (som för övrigt inte tillhör mina favoritfilmer) är väl ungefär där jag drar gränsen.

Yahoo Serious, den australiensiska skådespelaren och filmproducenten, har skapat några oförglömliga filmer. Jag älskar hans humor, men jag antar att inte alla gör det. Jag förstår bara inte varför. Hans första film var Young Einstein. Sen kom Reckless Kelly. Nu har han gjort minst en till, men den har jag inte lyckats hitta än. Han är jättesexig, kan sjunga, och är en duktig skådespelare, men det räcker inte med det. Han gör filmer också. En totalt unik personlighet.

Men filmer är ju inte allt. Det finns tv också. Jag gillar en del komediserier, som Dharma och Greg, Will och Grace, Veronica, Katie Joplin, Inte bara morsa (Grace under fire), That 70’s Show.

Jag måste också nämna några väldigt bra serier, de flesta för ungdomar: Three, Lexx, Välkommen till 2030, Efter översvämningen, Degrassi (Junior High, High och den nya) och Nu eller Aldrig.

Jag vet inte hur jag ska klassificera några av mina andra favoritserier, som danska Hotellet, Vem dömer Amy och Tredje Makten (otroligt bra, man måste bara se den!!!). Nu senast har jag börjat titta på den amerikanska serien Medium med Patricia Arquette i huvudrollen. Det är en väldigt intressant serie som inte går över i ren sentimentalitet eller försöker skrämmas, som vilken skräckserie som helst. Brittiska Afterlife är nästan lika bra, och skådespelarna gör en fin insats.

En gammal klassiker, så klassisk att den har pariodierats av den engelska komikerduon French and Saunders, är Huset Elliot. Den gick i repris för ett antal år sen. Väldigt fin serie. På tal om klassiker måste jag nämna Jag, Claudius också, men eftersom jag läst antikens historia, måste jag påpeka att Claudius inte alls var så ädel som han framställs här, och många av de andra kejsarna, speciellt Tiberius inte alls var lika hemska som de verkar i serien. Jag måste också nämna Den fantastiska mrs Pritchard. Det är en jätterolig, ganska kort serie, men med ett budskap.

När det gäller polisserier, tycker jag jättemycket om österrikisk/tyska Kommissarie Rex. Ok, det är inte världens bästa serie, men den har annat, som snygga killar, en gullig hund, den vackra staden Wiens omgivningar i bakgrunden. Att jag övar upp min tyska är också en bonus. Amerikanska Uppdrag Mord var också bra och danska Mordkommissionen. Dansk tv ligger också bakom en ny favorit – Örnen.

Jag är särskilt förjust i brittiska serier, polisserier också. Några exempel är Morden i Midsomer, Tanner, I Ondskans Närhet (de tidigare säsongerna, innan Rivers blev dödad), Kommissarie Lynley och Tyst Vittne. Jag tyckte också väldigt mycket om australiensiska Lagens Lejon, amerikanska Brottskod försvunnen och Kalla spår.

Trots att den är för ungdomar, tycker jag att Veronica Mars är en fantastisk bra serie. Dessutom finns här många jättesöta killar – och Kristen Bell, som spelar Veronica Mars, är vegetarian och tycker om djur. Jag kan förresten nämna att en annan tjej i serien, Tina Majorino, som spelar Veronicas dataexpertkompis, Mac, är väldigt intresserad av datorer själv, och äger minst sex stycken privat.

Sci fi-serier har alltid varit mina favoriter, t ex Roswell, Arkiv X (innan Mulder försvann och den där Doggett dök upp), Star Trek, speciellt The Next Generation och Voyager, First Wave, Sliders, Prey, Stargate SG1, Arkiv X-spinoffserien Lone Gunmen och flera andra. Här måste jag också nämna den nya Dr Who-serien.

Slutligen älskar jag historiska serier, som Robin of Sherwood, Hornblower (tills Archie Kennedy dog), Tillbaka till Aidensfield och alla Jane Austens, och liknande klassiker som blivit tv-serier. Band of Brothers är en annan, fast den är mer en dokumentär. Jag tyckte också om Drömmarnas Tid som handlar om 1960-talets USA.

Så får man ju inte glömma svenska serier. Det är inte så många som jag tycker bra om av dem, men några måste jag nämna. De flesta är för barn. Undrar vad det säger om mig?;)

En gammal klassiker som gått i repris relativt nyligen är Dårfinkar och Dönickar. Den är jättekul. För några år sen gick en serie med spökhistorier, mest för barn, men väldigt spännande för vuxna också. Och sen kan jag bara inte låta bli att nämna Pip-Larssons. Jag älskar böckerna om familjen och serien var kul också, men kanske lite väl barnslig.

För några år sedan gick en serie som hette St Mikael (stavningen är jag inte säker på). Den var rätt ok. Samma när det gäller Skärgårdsdoktorn. Cleo är väldigt kul också.

Framför allt finns De Drabbade. Det är nog det bästa som svensk tv någonsin gjort. Jag kan inte överdriva när det gäller den här serien. Så otroligt spännande och väldigt duktiga skådespelare. Det är inte ofta man ser något så bra på svensk tv. Synd att den inte uppskattades av så många. Men vi fans älskade den desto mer. Mina favoriter bland rollfiguerna var Jocke, Ismael och Tommie. Ja, varför inte? Alla skriver om hur duktig Omid Khansari var, och jag kan bara hålla med. Men det var Hallvard Holmen, Eric Ericson och Paprika Steen också. De flesta andra var också bra.

Graven, slutligen, är något så ovanligt som en riktigt bra svensk deckarserie. Bra rollprestationer, intressant handling, fascinerande miljö – allt fungerade jättebra.

Jag vill för övrigt nämna en finlandssvensk tv-serie också, eftersom det antagligen bara var jag och min syster som såg den när den visades i Sverige. Den heter Operation Stella Polaris. Faktiskt var den ganska spännande och välgjord och skådespelarna var duktiga. Poäng för gullig interaktion mellan de två huvudrollsinnehavarna. :)

Ibland blir jag deprimerad när det gäller framför allt tv, men också filmer. Det verkar som allt bara är dokusåpor och tävlingsprogram. Och när det gäller filmer har Hollywood verkligen försämrats. Allt är i stort sett likadant. Men så sent som i slutet på 1970-talet, ja kanske t om en bit in på 90-talet var filmerna mer intressanta och unika, och hade ett budskap.

Tur det finns andra länder. Då menar jag mest Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien, men det kommer intressanta filmer från andra ställen, som t ex Spanien och Latinamerika.

Svenska och andra nordiska filmer är av lite blandad kvalitet, tycker jag. Fast det beror naturligtvis på att vi är ganska ”små” i världen. Om vi slog oss ihop och samarbetade mer, inom Norden och kanske också Estland, så blev vi ett större kulturområde och filmerna och tv-programmen kanske blev bättre.

Om du inte känner till de här tv-serierna eller filmerna kan du besöka Internet Movie Database. Där finns fakta om i stort sett alla serier och filmer som gjorts någonstans i världen.