RSS Feed
sep 25

”Nova var min hemliga lyx”

Posted on fredag, september 25, 2015 in Fandomlänkar, Litteratur

Sofie Berthet om sin debutroman Dimensioner, en dystopisk ungdomssci-fi som utspelar sig på den skånska sydkusten.

Läs mer här.

sep 25

Vem var sheriffen av Nottingham?

Posted on fredag, september 25, 2015 in Fandomlänkar, Humanioralänkar

Sheriffen av Nottingham

Det är ingen hemlighet att det finns en omfattande forskning om original-Robin Hoods identitet – men vem var original-sheriffen? Har vi ett namn? I ballader, filmer m.m. är han i regel namnlös.

Läs mer här.

sep 19

Mr Robot

Posted on lördag, september 19, 2015 in Fandomlänkar, Recensioner, TV

Jag har just sett första avsnittet av Mr Robot (kunde de inte ha försökt komma på n svensk titel?). Det var riktigt intressant. Kanske är det här en orättvis jämförelse, men den är mycket bättre och intelligentare än Warehouse 13 som jag också tittar på just nu.

När jag först såg att en svensk skådespelare skulle vara med var jag faktiskt lite besviken. För att vara helt ärlig, är ju inte alla svenska skådespelare särskilt bra, men nu är jag väl orättvis igen. Inget land i världen har enbart fantastiska skådespelare. Och i det här fallet hade jag inget att oroa mig. Den här killen, som jag jag inte hade hört talas om tidigare, verkar klara sig ganska bra.

Tyvärr verkar det inte vara fanfictionmaterial, men det måste ju inte allting vara heller. Jag har händerna fulla just nu ändå, mest med fanfiction men också original, så jag klagar inte.

Den här typen av serie (om datorer, internet och hackande) kanske inte passar alla, men det är också en thriller, om det nu låter mer tilltalande.

sep 19

Wattpad kallas skrivandets Youtube

Posted on lördag, september 19, 2015 in Fandomlänkar, Litteratur, Mitt liv, Skrivlänkar

Wattpad

Långt från Bokmässan kretsar en annan litteraturplanet, som består av social läsning, fanfiction och produktplacering. Plattformen Wattpad har kallats skrivandets Youtube och har 40 miljoner användare.

Läs mer här.

Personligen skulle jag inte lägga mitt fanfiction på just Wattpad. Jag tycker det är lite synd om läsarna att blanda fanfiction och original, men det är bara jag. Yngre författare har kanske inte samma känsla eller känner inte till samma alternativ som jag som hållit på ett tag.

Mina fanfic finns på min speciella fanfictionsida och på fanfictionarkivet Archive of Our Own (AO3). Som läsare är jag aningen mer förtjust i Smashwords utbud av gratisböcker (och böcker till ett lägre pris än t ex Amazon), men som författare föredrar jag lättsamheten med Wattpad, fast jag är ganska många år äldre än en del av tonåringarna där.

Slutligen föredrar jag Booklikes för boktips och allt möjligt bokrelaterat. Där ingår också en fin bokblogg om man vill ha det, och jag använder min, fast jag också har en personlig blogg/hemsida där jag skriver om allt i mitt liv (nästan), inklusive vad jag läser och skriver. Alltså den här. (Fast jag har också en internationell motsvarighet.)

aug 25

Dramatiskt slut på deckarfestival för Appelqvist

Posted on tisdag, augusti 25, 2015 in Fandomlänkar, Litteratur

Gotland crimetime blev en succé med både nöjda författare och många besökare. Kristina Appelqvist medverkade bland annat i ett evenemang i Visby domkyrka, där samtal på temat Du skall icke dräpa varvades med musik.

Läs mer här.

aug 13

Gamla svartvita filmer

Posted on torsdag, augusti 13, 2015 in Fandomlänkar, Gnäll, Mitt liv

I allmänhet tycker jag om gamla svartvita filmer. Jag har flera favoriter från 1930, -40, -50 och -60-talen. Men nu på sista tiden har jag sett några gamla svenska filmer som jag tyckte var väldigt dåliga. En av dem hade jag sett som liten och då tyckte jag den var riktigt rolig (Sjunde himlen). Jag visste inte att jag var så barnslig vid den åldern (ca 12 år). Mitt vuxna jag hatade den, och detsamma gällde Gröna hissen (vilken otrolig smörja). Nu förstår jag varför min mormor inte gärna såg de där gamla filmerna från när hon var ung. De var ”jåliga”. Jag kan verkligen hålla med. En annan film, Kristin kommenderar, trodde jag faktiskt att jag skulle tycka om men det gjorde jag alltså inte, fast den var inte så dålig som de andra. Bara tråkig och på ett sätt deprimerande. Slutligen var Hjärter knekt extremt deprimerande på alla sätt. Jag satt och uppfann nya vändningar som skulle ha passat i alla fall mig, om inte alla i en modern publik. Det är inte för inte som jag är en gammal slashförfattare. Haha. Vilken anakronism.

aug 2

Så blev den stilige Alan del av Robin Hoods följe

Posted on söndag, augusti 2, 2015 in Fandomlänkar, Humanioralänkar, Litteratur

I Robin Hood-filmer förekommer ibland en sångare vid namn Alan-a-Dale. Har han existerat, eller är han ett påhitt? Många andra figurer i Robin Hood-historien har ju visat sig ha en verklig bakgrund.

Läs mer här.

jul 18

Hon planerar nya mord

Posted on lördag, juli 18, 2015 in Fandomlänkar, Litteratur

När alla andra är lediga går hon och funderar på nya mord. Kanske är det Romeo eller Julia som ligger illa till den här gången. Det handlar om Kristina Appelqvist, Skaraborgs egen deckardrottning.

Läs mer här.

jun 9

Skrevs det science fiction redan på 1600-talet?

Posted on tisdag, juni 9, 2015 in Fandomlänkar, Humanioralänkar, Litteratur

 

Det sägs att det skrevs science fiction-romaner redan på 1600-talet. Är det sant? Finns det några kända exempel? Visst är det sant.

Läs mer här.

jun 8

Fankulturen förlänger fantasins universum

Posted on måndag, juni 8, 2015 in Fandomlänkar

Det finns läsare av Engelsforsböckerna som inte nöjer sig med den magiska värld som skrivs fram i de tre böckerna, och som nu också finns visualiserad som biofilm. De frågar sig vad som hände sedan, och vad som ledde fram till livet som häxor. Fankulturens bilder, texter och diskussioner sätter berättelsen i rörelse och utvidgar den.

Läs mer här.

Jag brukar alltid säga att om man ska bli motiverad att skriva fanfiction om ett fandom, måste man älska det lagom mycket. Älskar man det för lite blir man inte inspirerad och älskar man det för mycket är man för nöjd. När det gäller Cirkeln-trilogin (Engelsforsserien), är det nästan det senare det handlar om i mitt fall. Jag älskar böckerna alldeles för mycket för att sakna något. Fast nyligen började jag fundera på hur det skulle vara att leva i det universat om man kanske hade lite magiska krafter, men inte hade något med häxorna i Cirkeln att göra och ändå inte var en ”kommersiell” häxa som hon i det gamla köpcentret. Min fundering kommer nog inte att leda till något fanfic. Det är minst två-tre år sen jag skrev fanfiction sist och jag vet inte om jag någonsin kommer att göra det igen (fast ibland längtar jag). Hur som helst var det en tankeväckande fundering. Fantasi är viktigt för mig.