RSS Feed

Bookmarks, Libib, Leafmarks med mera…

Posted on torsdag, juli 31, 2014 in Litteratur, Övrigt
Booklikes shelf


Booklikes

Nyligen tjatade jag lite om Libib och hur bra jag tycker det är. Jag kunde lika gärna ha höjt Booklikes till skyarna på samma sätt, för det är också ett så underbart bokcommunity. Alla mina läsare vet nog hur det var när jag letade alternativ till Amazonägda Goodreads (och det likaledes Amazonägda Shelfari, liksom LibraryThing som inte ägs av Amazon så vitt jag vet, men där man bara får lägga in 200 böcker i gratisversionen). Jag hittade flera stycken alternativ, men det är egentligen bara de här två som verkligen känns nya och fräscha.

Leafmarks

Leafmarks

Fast jag har faktiskt blivit ganska förtjust i Leafmarks också, men det är i grund och botten ett vanligt bokcommunity, fast lite trevligare än de andra.

Booklikes blog

Booklikes

Med Booklikes följer, förutom det vanliga, en Tumblr-lik blogg. Då när jag skaffade mig Booklikes, var jag fortfarande på Tumblr (och Livejournal), men en ganska kort tid efter det, blev jag tvungen att lämna dem. Det var sorgligt, för jag hade ju använt dem i så många år, men jag kan inte kompromissa med mitt samvete så det var aldrig tal om annat än att jag skulle sluta. Jag bara måste.

Så nu har jag i alla fall min Booklikesblogg (och naturligtvis Dreamwidth och WordPress), men det vet väl alla mina läsare vid det här laget. För bara ett par dagar sen var det lite av upploppsstämning på Booklikeshemsidan, för de som ligger bakom sidan hade blivit tvungna att ha annonser på den. De flesta var upprörda och frågade om adblocker (?)-inställningar. Jag var mest orolig för bloggen. För jag kan trots allt stå ut med annonser på panelen, men inte på min egen personliga blogg. Lyckligtvis kunde en av de trevliga människorna som jobbar där lugna mig på den punkten. De anser att våra bloggar är vårt personliga område och de kommer inte att använda den till reklam. Naturligtvis skulle de ha haft all rätt att göra så, men jag är väldigt nöjd att de har lovat att inte sätta några fula annonser på min blogg.

Något annat som är trevligt med Booklikes är att man känner sig så nära administratörerna. Om det är något som inte fungerar kan man antingen chatta med dem eller skicka ett offlinemeddelande till dem och då svarar de väldigt snart.

Libib posts

Libib

Libib är lite annorlunda. Man kan skriva korta kommentarer om böckerna och lägga ut korta meddelanden, men med mitt Libibkonto följer ingen blogg. Det behöver jag inte någon mer. Häromdagen skickade jag ett meddelande med mina förslag för förbättring av Libib (inte för att sidan inte redan är jättebra). Till min förvåning kom ett artigt och trevligt mejl till svar redan dagen efter. Killen sa att de flesta av mina förslag är på väg att genomföras och det enda som inte är på gång än, kommer kanske nästa år. Jag hade verkligen inte förväntat mig ett så snabbt svar och det får mig självklart inte att tycka mindre om Libib.

Jag måste medge att jag älskar att se mina bokhyllor på båda sidorna. På min Booklikesblogg finns också en liten hylla med mina senast tillagda böcker. Det är barnsligt, det vet jag, men jag tycker det ser jättefint ut.

Wattpad är en annan ny bekantskap. Det är där som ”alla” skrivintresserade är just nu. Man kan både lägga ut originaberättelser och fanfiction och där finns en massa gratis böcker att läsa (helst i utbyte mot någon form av feedback). De flesta publicerar romanlånga berättelser, i kapitel, men man kan också lägga ut noveller. En sak som stressar mig är att man måste ha ett omslag till böckerna. Till och med noveller och fanfic. Men det är förstås ett trevligt inslag. Mina noveller ser jättefina ut med sina nya omslag. Jag har bestämt mig för att bara lägga ut noveller som jag inte har publicerat någon annanstans, utom på hemsidan, så jag har aldrig behövt ha omslag till dem tidigare. Hittills har jag inte fått några recensioner eller röster, men det är kul bara att veta att mina berättelser ligger ute på en sida med så många besökare.

Det påminner mig om AO3, där jag i alla fall får lite beröm, fast inte så många recensioner.

En stor fördel med alla de här sidorna (utom Leafmarks, och i alla fall, till en viss del) är att man kan lägga till svenska (eller andra) böcker och man kan lägga ut noveller osv, på svenska, eller vilket språk man vill, inte bara engelska.

Be the first to comment.

Leave a Reply