RSS Feed

Vasadrottningen av Karin Tegenborg Falkhagen

Posted on fredag, augusti 21, 2015 in Facklitteratur, Historiskt, Recensioner

Jag är med i en historisk bokklubb. Ibland glömmer jag att avbeställa huvudboken. Så var det den här gången. Men som tur var visade sig böckerna vara riktigt intressanta.

Vasadrottningen av Karin Tegenborg Falkhagen handlar om Gustav Vasas sista fru, Cecilia Stenbock från Torpa Stenhus i Västergötland. Det finns en liten historia/skröna om det tillfälle då kungen kom till Torpa Stenhus för att kräva den tonåriga Cecilias hand. Hon skulle då ha försökt gömma sig och eventuellt springa ifrån den gamle kungen som då var över sextio år gammal. Enligt författaren kanske historien är helt påhittad. Adliga flickor på den tiden var lojala mot sina familjer. Hon kanske var väl medveten om vilken stor ära det var för henne att få bli drottning av Sverige. Eller så kanske hon kände sig lite överväldigad. Det kan man inte veta.

Hur som helst gick det ganska bra för Cecilia. Hon fick inga egna barn, men däremot flera styvbarn, varav ett, Erik, var några år äldre än hon själv. Under årens lopp var hon också ett stöd för syskon och syskonbarn och lyckade manövrera den ganska svåra politiska situationen efter den gamle makens död. Hon var änka i väldigt många år och när hon dog hade alla styvbarnen dött, inklusive den yngste, Karl, som bara var ca 1 år gammal när hon blev hans styvmor. Han var den som visade sig bli allra besvärligast av syskonen och krävde tillbaka mycket av Cecilias arvegods, som hon behövde för att försörja sig själv och sina släktingar på ålderdomen.

Författaren har gjort ett bra arbete med forskningen om Cecilia, men också skrivit en intressant och lättillgänglig bok.

Be the first to comment.

Leave a Reply