RSS Feed

Östersund

Posted on tisdag, juni 22, 2010 in Humaniora

Den första platsen är Östersund. Anledningen till att jag är intresserad av just den här staden är att jag bodde där ett par år när jag var liten. Som jag minns det nu, trivdes jag väldigt bra där. Det är en vacker stad som ligger vackert i ett vackert landskap, men landskapet ska jag berätta mer om i ett annat inlägg.

På Wikipedia står det att Östersund är den enda staden i dagens Sverige som grundlades under sjuttonhundratalet. Det visste inte jag. Vad jag visste var att staden koloniserades söderifrån, av svear, för att kunna beskatta de fria bönderna som bodde där uppe och var mer eller mindre självständiga gentemot både kungar och ärkebiskopar.

Staden ligger på Storsjöns strand och i sjön finns det en ö, Frösön, där många av stadens invånare bor. Kompositören Wilhelm Peterson-Berger bodde på Frösön och hans hem är idag öppet för besökare. På Frösön finns också världens nordligaste runsten.

Precis som i Loch Ness, finns det ett odjur i Storsjön, Storsjöodjuret. Det lär finnas ett i Vättern också, men Storsjöodjuret är mycket mer känt.

Det finns mycket mer att säga om Östersund, men jag vill hålla det här kort. Jag kan bara säga att jag har många lyckliga barndomsminnen från Östersund.

Be the first to comment.

Leave a Reply