RSS Feed

Höök

Posted on onsdag, september 17, 2008 in Deckare, Recensioner, TV

Det verkar finnas ett oändligt intresse för deckarserier här i Sverige, och jag kan inte annat än hålla med. Deckare är (eller kan i bästa fall) vara spännande. En aktuell serie på SVT heter Höök. Första säsongen finns numera att köpa på DVD.

Här finns ytterligare en tuff, kvinnlig polis. Det är jättebra. En sak jag tycker mindre om med många av de här kvinnliga poliserna är att de är rätt så otrevliga. Tuff behöver inte betyda elak. Eva Höök är ovänlig och osmidig mot sina underlydande. Visserligen är åtminstone en av dem rejält negativ till henne. Det är en äldre manlig kollega som själv sökte hennes jobb, men inte fick det. I övrigt har hon en mycket äldre manlig kollega, en som är något yngre och så en äldre kvinna. Men jag kan inte låta bli att tänka att hon kunde vara lite vänligare mot sina kollegor. Jag tror det lönar sig i längden.

Privat lever Eva Höök med sin son som är tretton år och tidigare har blivit mobbad. De två bor hemma hos Evas bror, som är socialarbetare. Brorsan har inte särskilt mycket personlighet.

Under seriens gång får man veta en del om Eva Hööks privatliv. Detsamma gäller några av hennes underlydande.

I början av serien handlar det om en serie brutala mord, som verkar ha ett samband med varandra. Längre fram går man in på bl a problemet med trafficking.

Det här är en rätt okej serie. Kanske inte som de bästa brittiska eller amerikanska, men ändå ganska bra. Om den skulle gå i repris, kan jag rekommendera den. Detsamma gäller säsong 2. Något förvirrande är det nu en ny skådespelare som spelar Eva Höök, och det verkar ha gått flera år sedan sist. Hennes son som i slutet av säsong 1 var ungefär fjorton år är nu arton, har en några år äldre flickvän och är på väg att flytta hemifrån.

Den danska serien Anna Pihl har blivit väldigt populär. Personligen kan jag inte förstå det. Till skillnad från Anna Pihl, handlar faktiskt Höök om ”riktiga” deckarfall, inte en polis vardag, om du förstår skillnaden. Jag föredrar att följa ett fall, där man samtidigt får se delar av polisernas privatliv, framför en serie där man får följa allt i en polis liv, och dessutom i förbifarten får se lite av fallen hon ska lösa. Hoppas det förklarar lite hur jag ser på saken.

Be the first to comment.

Leave a Reply