RSS Feed

Inhumant på tåg

Posted on lördag, augusti 6, 2011 in Övrigt

När jag läste om den elvaåriga flickan som kastades av tåget, utan varken telefon eller pengar i en för henne okänd stad, sent på kvällen, blev jag först förvånad, sedan arg. ”Hon såg äldre ut än elva år.” Jaha, hur mycket äldre?  (Det påstods också att flickan ”inte talade svenska”, men kvinnan som tog hand om henne hävdar att det gör hon visst.) Så småningom kröp det fram att vem som helst som ”ser ut” att ha fyllt femton (femton?) kan kastas av tåget.

Jaha. Och vem tar ansvaret om något händer den här ”vuxna” personen något när de lämnas ensamma i en främmande stad utan möjlighet att kontakta någon anhörig eller vän? Även om de kan kontakta någon kan det ta en timme eller mer innan någon hinner dit för att hämta dem. För övrigt, äldre ungdomar, vuxna kvinnor, äldre, sjuka och handikappade kan också råka illa ut på något sätt.

Dessutom, SJ:s regler verkar förutsätta att alla passagerare kommer att försöka lura SJ på pengar om de bara får en chans. Med tanke på alla problem och störningar i tågtrafiken och åtminstone inom Västtrafiks område, där jag bor, dessutom i busstrafiken, tycker jag att bolaget kan se lite på sitt eget beteende. Många gånger går det inte att köpa biljett. Andra gånger är det ingen som frågar efter det giltiga färdbeviset och legitimationen. Nyligen blev jag bestulen på min plånbok antingen på ett Västtrafiktåg eller på centralstationen i Göteborg, på en resa mot Stockholm, där jag för övrigt hade ett läkarbesök. Som tur var, trodde konduktörerna på mig och jag blev inte avslängd. Annars kunde jag också ha råkat nästan lika illa ut som den stackars flickan jag läste om.

Det här är helt ohållbart. Snart kommer både jag och min familj att välja bilen i stället för kollektivtrafiken, för att vara säkra på att inte råka illa ut på något sätt.

I ett land som Sverige borde det finnas en humanare och mer tidsenlig metod att hantera de eventuella fuskåkare som kan dyka upp. (Om avsaknaden av biljett är SJ:s eller Västtrafiks fel, borde det hanteras på ett annat sätt.) Jag föreslår att vanliga, bofasta svenskar eller invandrare med uppehållstillstånd helt enkelt uppmanas att lämna personnummer. Så kan en faktura skickas till hemadressen. För personer som vägrar, eller kan tänkas vara hemlösa, kriminella eller kanske illegala invandrare borde polis tillkallas så att dessa personer inte lämnas ensamma i en stad där de antingen kan komma till skada eller kanske begå brott.

Be the first to comment.

Leave a Reply