RSS Feed

Anno 1790

Posted on söndag, januari 1, 2012 in Historiskt, Recensioner, TV

Nu när jag har sett hela serien Anno 1790, tänkte jag komma med några synpunkter (här finns lite mer info och här). Eftersom jag älskar historiska serier och (bra) polisserier kan jag bara säga att jag är jättenöjd. Det här är faktiskt ett trendbrott. Inte på många år har jag sett något svenskt som är så bra.

En viktig anledning till det är Freund, Dåådhs vän/kalfaktor. Gulliga killar bidrar alltid till att jag gillar en tv-serie, film eller bok. Kärlekshistorien mellan Dåådh och fru Wahlstedt verkade kanske i början ganska tråkig, men det är inget som stör, och under seriens gång har den utvecklats lite och känns inte alltför onödig. En sak som bidrar till att göra den mer acceptabel är det faktum att Freund själv också är förälskad i henne, men inser att han inte har någon chans. Han ogillar situationen, men tycker tillräckligt mycket om Dåådh att han till och med skyddar honom.

I övrigt är det sena sjuttonhundratalet en epok som intresserar mig mycket. Lustigt nog har jag av en ren slump hållit på att läsa en bok om just den tiden samtidigt som serien gick. Så här långt ser det ganska realistiskt ut – kanske med undantag av fru Wahlstedts drömmar om självständighet. Men faktiskt fanns det verkliga historiska kvinnor som hade samma dröm, så egentligen är det väl inte helt okänt.

Alla huvudpersonerna har sitt intresse och jag tycker att skådespelarna har gjort ett bra jobb med att gestalta dem. Dessutom är de flesta ganska okända, vilket bidrar till att man inte tänker ”det där är ju den och den från den och den serien”, t om med de få som jag sett tidigare i andra sammanhang. Miljöerna är fina och ser åtminstone äkta ut i mina ögon. Jag undrar dock vilken stad som får föreställa Stockholm under det sena sjuttonhundratalet. Är det en datorgenererad miljö? Eller kanske någon mer välbevarad och mindre stad, kanske i Finland? Även om vissa händelser kanske i verkligheten inträffade något eller några år senare eller tidigare, men det här är faktiskt en dramaserie, inte en dokumentär. Jag har inga problem med att avsnittsförfattarna tar sig vissa friheter.

Så småningom kanske det till och med blir lite fanfiction. Här finns det ju ganska mycket att jobba med, än en gång, mest tack vare Freund.

Slutligen kan jag säga att det gläder mig att det troligtvis blir en andra säsong.

Be the first to comment.

Leave a Reply