RSS Feed

Hur man börjar med Second Life

Posted on söndag, juli 22, 2012 in Övrigt

Jag tänkte skriva ett inlägg om hur man börjar med Second Life. Det finns andra 3D-världar, och jag har faktiskt använt en annan också, OSGrid, men det var för några år sedan, och jag höll inte på så mycket med det. På den tiden var det väldigt likt SL men mycket mindre utvecklat. Så det här kommer att handla om att gå med i SL (att bli en ”boende”).

Att skriva upp sig är ganska lätt. Man går bara in på Second Life-hemsidan och klickar på länken där det står Join Now. Det finns också en länk som man kan klicka på för att få lite mer info.

Jag tror att numera måste man uppge vad de kallar betalinfo (payment info) men det betyder inte att man måste betala något. Grundnivån av Second Lifemedlemskapet är gratis och man kan faktiskt göra tillräckligt mycket utan att någonsin behöva betala för en uppgradering till ett ”Premium-konto”. Fast om man ändå gör det får man lite pengar tillbaka som ”fickpengar” varje vecka.

När du har skrivit upp dig och laddat ner den sk viewern (som en sorts webbläsare, fast i 3D, det finns den officiella SL-viewern, och några till som man kan använda om man så vill), är det dags att skapa sin avatar (som är en 3D-version av dig själv om du vill, och i alla fall blir det ditt alter ego i 3D-miljön).

Om du tycker att det verkar svårt att anpassa din avatar kan du börja med en av de färdiga avatarerna som ingår i dina inventarier. Det finns faktiskt ganska många att välja mellan, både manliga och kvinnliga, realistiska eller mer fantasibetonade. Till exempel kan du vara vampyr eller en alv/älva eller en gladiator. Det finns också några ”framtids”- eller ångpunkpersoner.

Det är faktiskt så att om du vill betala i SL kan du bli precis vad som helst, som en berömd skådespelare, en robot, en ponny, nallebjörn eller till och med en växt. Allt är möjligt. Bara din fantasi sätter gränserna. Även om du inte är intresserad av att uppgradera eller sätta in riktiga pengar på ditt SL-konto, kan du blanda de olika objekten i form av kläder, hår, hud och ”shape” (kroppsform) som ingår med alla de olika avatarerna, så du kan få fram en som är din egen blandning.

Det finns också flera gratisställen att teleportera till (det är så man kommer runt i SL – från region till region – i SL heter de simmar/sims. Gratisprylarna är vanligtvis av rätt låg kvalitet till skillnad från det som ingår i dina standardavatarer.

När man har blivit färdig med sin avatar, kanske man vill ge sig iväg till en ”nybörjarinfo”-plats. Det flera olika och du har antagligen hamnat där från början. Det blir ens första ”hem” (alltså platsen man alltid kommer tillbaka till och loggar in på). Om man uppgraderar och köper mark kan du skapa ett eget hem, men en del simmar låter dig gå med i deras grupp och så ställa in hempositionen där. Till exempel är SL:s offentliga botaniska trädgårdar en sådan plats där vanliga boende kan ställa in sin hemposition.

Efter det kan du börja utforska, umgås, lyssna på musik eller till och med bygga saker. En del bygger hus, andra möbler. Man kan ägna sig åt träd eller annat som man kan ha i sin trädgård. Man kan också lära sig att skapa kläder och andra föremål avatarer, inklusive hår (som är ganska komplicerat att göra, har jag förstått). Att bygga eller skapa föremål är ett bra sätt att tjäna pengar.

Man kan också använda verkliga pengar och växla dem till Lindendollar (SL-valutan). Det finns faktiskt en växelkurs. Lyckligtvis är en L inte värd så särskilt mycket. Jag tror att det är ett par ören. Så om du vill spendera lite för att köpa något lite dyrare så räcker vanliga pengar väldigt länge.

Slutligen tänker jag bara nämna de olika grupperna. De flesta av dem är inte roliga alls, som jag ser det. De används bara för att marknadsföra saker som är till salu, fast man ska också få fördelaktiga erbjudanden som medlem. Det finns också olika specialiserade grupper som de för veg*aner och för musikälskare. Om du går med i en musikgrupp får du meddelanden om musikaliska evenemang. Ibland är det kända personer från ”verklighetens värld, där man har tråkigt” som kommer och underhåller i SL och ibland är det riktigt duktiga ”amatörartister”. Det är alla möjliga sorters musik från medeltida och barockmusik, till jazz, rock och pop, så det finns något för alla. Evenemangen som jag nämnde är faktiskt ”live”. Någon sjunger och/eller spelar musik hemma hos sig, ibland i sin egen musikstudio och du får lyssna på dem i SL med hjälp av din avatar och viewergränssnittet.

Om du skulle vilja titta på några simmar i SL får du gärna besöka den här Tumblr-bloggen. Där finns flera bilder från olika simmar i SL och dessutom några anpassade standardavatarer.

Be the first to comment.

Leave a Reply