RSS Feed

Amazon köper Goodreads…

Posted on måndag, april 1, 2013 in Böcker, Litteratur

Jag fick just veta att Amazon har köpt Goodreads och nu är jag lite orolig. Det är inte det att jag inte tycker om Amazon. för det gör jag. Vi hyr dvd:er från Lovefilm som ägs av Amazon och vi köper ofta böcker och dvd:er och annat från dem. Men jag känner mig ändå lite tveksam inför den här förändringen.

Så jag började leta efter alternativ. Jag använder inte Librarything så mycket längre. Man får bara lägga in 200 böcker och jag har visst nått den gränsen nu (och det är ändå inte alla mina böcker). Shelfari tillhör redan Amazon och det har inte förbättrat sidan alls. Det jag tycker mest illa om är att de försöker få mig att logga in med mitt Amazon-ID (jag har inte ens ett eget, jag och min familj delar ett).

I alla fall, efter ett par försök, hittade jag flera alternativ, men ett par av dem verkar inte fungera riktigt och jag ska avstå från att kommentera dem. Ytterligare en verkar väldigt bra, väldigt lik Librarything, bara ännu bättre, men jag förstår fortfarande inte helt hur jag ska använda den så jag kommer inte att ta upp den mer heller. Och så var det The Reading Room. Så här långt verkar den sidan fungera jättebra (särskilt när det gäller att importera mina bokhyllor från Goodreads). Den verkar faktiskt vara väldigt lik Goodreads, så jag känner mig redan hemmastadd.

Innan jag går vidare måste jag erkänna något – jag är inte riktigt lika flitig med att lägga ut recensioner på Goodreads eller Librarything som jag varit. Jag betygsätter böckerna jag har läst färdigt och jag kollar alltid online innan jag köper en bok, men jag vill väl spara mina recensioner till min egen hemsida/blogg. Och det leder mig vidare till det andra jättebra alternativet till Goodreads: Booklikes.

Till att börja med blev jag både överraskad och överväldigad när jag insåg att det inte bara var en bokrecensionssida, utan också en bokblogg när man skriver upp sig. Fast nu har jag bestämt mig för att ta det lugnt och se hur det går. Det finns bara tre bloggteman att välja mellan, men jag vet ju inte hur mycket jag kommer att lägga ut ändå, så jag nöjer mig med att gå igenom sidan och vänja mig vid den. Jag tror att jag har lyckats importerat mina Goodreadsböcker, men än så länge syns ingenting. Kanske tar det bara lite längre tid.

Hur som helst tror jag att jag vet tillräckligt för att kunna rekommendera båda sidorna, om man nu är en bokälskare som letar alternativ till Goodreads.

Avslutningsvis vill jag bara nämna de få svenska bokcommunity som jag hittat. De är inte alls som de internationella, bara väldigt enkla sidor. Det är ganska tråkigt, för jag försöker verkligen köpa/låna/läsa nästan lika många titlar på svenska som på engelska. När det gäller franska, är jag bara tacksam att det finns några böcker jag kan få tag i.

Be the first to comment.

Leave a Reply