RSS Feed

Ursula Le Guin 2

Posted on torsdag, juni 26, 2008 in Böcker, Fantasy, Recensioner

Nu tänkte jag att det var dags att fortsätta mina kommentarer av Ursula LeGuins Övärlden-serie. Det blev ju till slut tre böcker till i serien, fast i många år trodde man att det inte skulle bli några fler. Den yttersta stranden verkade vara en typisk ”sistabok” i en serie. Inga direkta lösa trådar.

Hur som helst, efter många år kom det alltså en bok till i serien, helt oväntat – Tehanu. Den gången var det visst meningen att det skulle bli sista delen i serien. Som jag nämnde tidigare tog författaren upp mer om kvinnornas ställning i Övärlden.

Tenar från Gravkamrarna i Atuan dyker upp i den här boken igen. Nu är hon äldre och änka, vilket innebär att hon är mer eller mindre osynlig. Hon blir utkastad från sitt hem av sonen som återvänder oväntat efter många års frånvaro. Han har varit till sjöss. En gammal trollkarl har testamenterat sitt hus till Tenar, så hon flyttar dit istället.

Hon har på ett sätt fått gå i lära hos trollkarlen så nu är hon en ganska bra helare. En dag kallas hon ut för att ta hand om en liten flicka som har svåra brännskador. Det visar sig också att hon har blivit sexuellt utnyttjad och övergiven av sin familj. Männen som utnyttjade henne verkar ha varit medlemmar av hennes familj. Men egentligen har hon ett helt annat ursprung.

Tehanu – den lilla flickan – överlever och blir kvar hos Tenar men är numera väldigt blyg och tyst.

Jag inser plötsligt att jag inte kommer ihåg hela handlingen så bra. Det är några år sedan jag läste boken sist. Hur som helst får Tenar en förbannelse över sig och Ged också. Han har ju kommit tillbaka till henne och bor tillsammans med henne, efter att förlorat sina krafter. Tyvärr betyder det att han inte kan hjälpa Tenar.

Hjälpen kommer istället från ett oväntat håll. Till slut får Tenar och Ged veta vilket ursprung Tehanu verkligen har.

Berättelser från Övärlden är en samling kortare berättelser som man kan höra på namnet. En av dem är längre än de andra. Den handlar om en flicka som vill bryta det manliga monopolet på utbildning i magi. Det lyckas inte, men då har hela världen ändrat sig drastiskt. Man får intrycket att mer är på väg. En riktig revolution.

Det är vad som händer i den absolut allra sista boken – Burna av en annan vind. Där får man en förklaring till vart drakarna har tagit vägen. Fast det fanns några få kvar när Ged blev Drakmästare. Det betyder helt enkelt någon som drakar talar med.

Som jag nämnt tidigare är Geds kultur baserad på magi – andra kulturer också, men deras är speciellt på ett viktigt sätt. Det har något att göra med deras fruktansvärda dödsrike. För länge sedan ingicks en pakt, men det fungerar inte längre. Förresten, vem vill hamna i ett sådant hemskt dödsrike?

Jag ska inte gå in på för många detaljer om den här boken. Läs den själv. Vad jag kan nämna är att den är ännu mörkare och mer ”vuxen” än de andra böckerna tillsammans, utom Tehanu. Den hade jag inte velat läsa när jag var omkring 11 år. Sexåriga flickor som blir våldtagna för att de är annorlunda. Det är ju sånt man drömmer mardrömmar om. Och den här boken är ganska lik en mardröm också.

Som jag nämnde tidigare, är till och med Ged rädd för dödsriket. Den här gången har han inget hopp alls om att undkomma med livet i behåll eller ens sin själ.

Men jag kan också berätta att jag avskyr böcker med olyckliga slut, och jag kan rekommendera den här boken, så du kan ju dra dina egna slutsatser av det. :)

För det mesta när en serie visar sig bli lång – fler än tre till fyra böcker – brukar jag bli väldigt misstänksam. Lyckligtvis hade jag ingen anledning till det. Jag ångrar definitivt inte att jag läste hela serien och jag vet att jag kommer att läsa om den flera gånger. Vem som helst som tycker om välskriven fantasy borde uppskatta serien om Övärlden.

Bara en varning. Som jag redan påpekat ett par gånger är en del av böckerna väldigt mörka och tragiska. Trots det kan jag inte säga att de är deprimerande.

Jag kunde bara inte sluta läsa, för jag hade fäst mig så vid Ged och Tenar och Tehanu och jag ville veta hur det gick för dem. Ursula LeGuin kan verkligen vara stolt över vad hon åstadkommit. Det skulle jag ha varit om det hade varit jag. Om du inte har läst de här böckerna än, har du något att se fram emot. Sätt igång. jag är riktigt avundsjuk på dig. :)

Köp böckerna hos Bokus

Köp Tehanu hos Bokus

Köp Den yttersta stranden hos Bokus

Köp Berättlser från övärlden hos Bokus

Be the first to comment.

Leave a Reply