RSS Feed

Lirael

Posted on torsdag, oktober 23, 2008 in Böcker, Fantasy, Recensioner

Lirael är en Clayr utan att vara ”synsk”. Hon kan inte se in i framtiden. Clayr är ett folk av ”fjärrskådare”, som bor under en glaciär långt norrut. Mer eller mindre vid nordpolen, verkar det som. Lirael är en särling bland dem. När hon är vuxen, har hon fortfarande inte fått sin gåva, så hon får börja arbeta i biblioteket.

Biblioteket är ett enormt ställe, fullt med låsta rum och salar som kan vara farliga att gå in i. Det har byggts upp under generationer och inte alla bibliotekarier kommer ens ihåg varje enskilt rum i det, eller säkerhetsmekanismerna som skyddar dörrarna.

Här är ett exempel på hur stort och farligt det här stället är: när Lirael börjar arbeta där, får hon en visselpipa, så hon kan kalla på hjälp om hon skulle behöva.

Ganska snart efter hon börjat arbeta där, hittar Lirael en liten statyett av en hund. Den har den ovanliga egenskapen att den kan bli levande – i naturlig storlek för en hund. Hunden berättar för Lirael att hon heter ”Den vanryktade hunden”.

Hon blir Liraels enda vän, och hjälper henne att utforska det vidsträckta biblioteket, efter arbetstidens slut. Den delen av boken är som ett eget äventyr.

Så en dag får Lirael veta vad som är hennes sanna öde. Inte förrän då förstår läsaren vilken koppling hon har till Sabriel.

Lirael måste lämna sitt hem och resa långt bort för att hjälpa till med att hindra en stor ondska från att sprida sig. Hon får också veta vilket som är hennes rätta yrke.

Hennes uppdrag för henne bortom livets gränser.

Den här berättelsen är väldigt mörk och skrämmande. Du kommer att få läsa om flera ”levande döda” och flera av huvudpersonerna råkar ut för stora faror.

Som den första boken i serien om Sabriel, är Lirael väldigt välskriven, spännande och skrämmmande. Jag tyckte om Lirael redan från början och jag kunde till och med identifiera mig lite med henne. Jag har inte heller hittat min plats i livet. Inte för att jag tror att jag någonsin kommer att upptäcka mitt ”öde”, som Lirael, men det gör det i alla fall lättare att förstå hennes situation, trots de uppenbara skillnaderna.

Jag tyckte om det mystiska och till och med olycksbådande biblioteket och mest av allt ”Den vanryktade hunden.” En väldigt bra följeslagare för ett så farligt uppdrag.

Om du tyckte om Sabriel, är jag säker på att du kommer att tycka om Lirael också.

Be the first to comment.

Leave a Reply