RSS Feed

Transamerica

Posted on torsdag, oktober 23, 2008 in Film, Recensioner

Transamerica är en amerikansk film från 2005. Den handlar om Bree som bor i Kalifornien och går regelbundet hos en psykiater. Bree är nämligen en man som hoppas kunna få byta kön.

Hon/han behöver underskrifter från två olika psykiatrar för att få bli opererad. Allt verkar gå hur bra som helst, när hon plötslig, totalt oväntat, får ett samtal från en sjuttonårig pojke som har blivit arresterad för droginnehav och prostitution, i New York. Killen påstår att han är Brees son.

När Bree gör misstaget att nämna det här för sin egen psykiater, får hon veta att hon inte kommer att få göra operationen, om hon inte åker och hälsar på sonen och försöker få lite kontakt med honom. Det här gör inte Bree på gott humör, men hon åker iväg till New York.

Där får hon kalla fötter, så hon påstår att hon kommer från en kyrka – ”Den möjliga faderns kyrka”.Hon tar honom med tillbaka till hans lägenhet där hon hoppas kunna hitta någon form av bevis för att han inte är hennes son. Tyvärr finns istället ett foto på en tjej som han i sin manliga reinkarnation dejtade en period på college.

Där gick hennes plan att bara lämna killen i hans lägenhet och åka hem igen åt skogen. Hennes son vill följa med tillbaka till Kalifornien för att försöka få en filmkarriär.

Så blir hon övertalad att köpa en begagnad bil och köra tillbaka tiill Kalifornien och när hon ger sig iväg har hon sonen med sig.

När hon pratar med killen får hon veta att han har en styvpappa, så hon gör en omväg för att försöka återförena dem. Den planen fungerar heller inte, för hon får snart veta att styvpappan utnyttjade Toby sexuellt under flera år. Det var därför han rymde iväg till New York där han blev prostituerad.

Än en gång blir Bree besviken och när dessutom deras bil blir stulen tvingas hon åka hem till sina föräldrar. De blir överlyckliga att deras ”förlorade” son har fått en son själv mot alla förväntningar. Bree blir inte alls lika glad åt att vara tillbaka. Tyvärr blir hon och Toby ovänner, när han får veta vem hon egentligen är.

Bree åker tillbaka ensam och genomgår operationen. En dag dyker Toby upp igen. Man får intryck av att de kanske kommer att finna varandra trots allt, fast de är en riktigt udda familj.

Den här filmen förvånade mig genom att inte alls vara så sorglig som jag trodde. Jag tyckte faktiskt att den var både rolig och intressant. Båda huvudpersonerna och flera av birollerna var väldigt bra. Man blir verkligen engagerad i dem och vill veta hur det går för dem.

Det är flera scener som är riktigt komiska, och några som är rätt sorgliga och hemska, men helhetsintrycket är övervägande trevligt. En ”feelgood”-film på ett lite udda sätt. Fast du får förstås vara beredd på en del nakenscener och ”vuxna” situationer, men de är inte huvudsaken med filmen.

Jag tyckte riktigt mycket om den här filmen, och det kommer du nog också att göra. Var bara medveten om vad den handlar om.

Be the first to comment.

Leave a Reply