RSS Feed
jun 18

Kattägare är smartare

Posted on onsdag, juni 18, 2014 in Djur, Övrigt

katt

Katt

lhasa apso

Lhasa apso

Läs mer här.

Jag tror att vissa hundägare, till exempel de som har en lhasa apso, tänker mycket likt de som har katter. De är knappast så livliga eller lydiga. Synd att man inte undersökte dem som har både hund och katt och kanske något annat djur. Det skulle vara intressant att veta hur de fungerar.

jul 29

Hur länge har vi haft katter i Sverige?

Posted on måndag, juli 29, 2013 in Djur, Humanioralänkar

Läs mer här

maj 26

Dags för lite gnäll igen…

Posted on torsdag, maj 26, 2011 in Djur, Gnäll

Om du läser den här bloggen dröjer det nog inte länge innan du inser att jag älskar djur. Hundar (vissa hundraser, borde jag kanske säga) tillhör mina favoritdjur. Mitt absoluta favorit bland hundraserna är lhasa apso.

Det jag älskar mest med rasen är deras personlighet och attityd. Missförstå mig inte, jag tycker naturligtvis om utseendet också, men det känns mindre viktigt.

När jag besöker hemsidor med rasinfo och läser böcker eller tryckta artiklar om rasen hittar jag ofta den här typen av påståenden: ”om du inte gillar pälsvården, välj en annan ras” Va? Jag älskar den här hundens personlighet över allt annat (nästan i alla all, jag älskar några andra hundraser också och jag tycker om i stort sett alla hundraser, precis som jag tycker om i stort sett alla djur). Så då skulle jag alltså avstå för att jag inte älskar att hålla på med pälsvård? Aldrig.

På grund av att jag älskar lhasa apsons personlighet är jag beredd att lära mig och stå ut med all pälsvård. Jag vill så klart att min hund ska må bra och trivas. Jag kommer aldrig att lära mig att tycka om just den delen av det här med att leva tillsammans med en så fantastisk hund, men jag kan lära mig leva med jobbet.

Det är faktiskt samma sak med mängden motion som en del av de stora, motionskrävande raserna behöver. Jag älskar att gå, och gå fort, inom rimliga gränser. I första hand tycker jag om att gå omkring i stan, i parker och i anslutning till odlingslandskapet i närheten av småstäder. Med andra ord tycker jag inte om att vandra i vildmarken, klättra i berg eller cykla.

Därför har jag tagit konsekvenserna av det och låtit bli att ta hand om stora eller väldigt motionskrävande hundar. Till exempel älskar jag också eurasiern, taxen, golden retrievern, pudlar och naturligtvis blandraser av samma typ, för att inte tala om vissa underbara brukshundar som jag bara kan drömma om. Men de här hundarna förtjänar att ha mer aktiva liv än jag kan ge dem, så jag tar inte hand om några av de här raserna eller blandraserna. Suck. Man kan ju inte få allt. Jag kan i och för sig tänka mig att om jag hade en nära vän eller familjemedlem som älskade att vandra ute i naturen, klättra i berg osv, att vi kunde dela en hund. Jag är säker på att de här motionsälskande hundarna inte skulle rata kortare och lite mindre energikrävande promenader förutom deras dagliga springturer.

Mindre, inte fullt så aktiva raser som lhasa apson, verkar tycka om ungefär samma mängd motion som jag gör. I alla fall nästan alla. Mammas tibetanska spaniel betraktar nog mig som en elak slavdrivare, för jag väntar mig att han faktiskt ska röra på tassarna när vi är ute tillsammans. Hans uppfattning av en trevlig promenad består av att stå still och sniffa på lyktstolpar och strosa omkring långsamt och då och då lyfta på benet för att skicka meddelanden till andra hanhundar. Men i de flesta fall tror jag att min timme eller så som jag ägnar åt promenader runtom i stan tillfredsställer min hund och andra små liknande raser (t ex de flesta tibetanska spaniel, bichoner osv).

jan 24

Kattmänniska? Hundmänniska?

Posted on söndag, januari 24, 2010 in Djur, Övrigt

Är du en kattmänniska eller hundmänniska? Det är en fråga jag ser ganska ofta. Jag måste säga att jag är båda eller snarare en djurmänniska, och inte en ”männniskomänniska”. Någon som kommer mycket bättre överens med djur än med människor i allmänhet.

På tal om djur och folk (eller personer), tänker jag att djur kan vara, och är, personer – för mig betyder det individ, snarare än homo sapiens. Så varför skulle inte djur kunna vara personer, individer eller folk? Vad som helst utom människor och homo sapiens. Vi är ju trots allt djur allihop, fast vi tillhör olika arter.

Dec 7

Djur är viktiga

Posted on måndag, december 7, 2009 in Djur

Jag skrev just på här. Kan inte du göra det också?

Nov 9

Känner primater medlidande?

Posted on måndag, november 9, 2009 in Djur

Jag tyckte att den här artikeln var väldigt intressant, och oavsett vad den kom fram till skulle jag ha svarat ja. Det är tydligt att andra djur kan känna medlidande, så varför inte primaterna, våra närmaste släktingar?

Nov 5

Delfiner tänker djupa tankar

Posted on torsdag, november 5, 2009 in Djur

Jag läste just en intressant artikel om delfiner. Det verkar som om ju mer vi lär oss om delfiner, desto mer intelligenta visar de sig vara. Vilket är en anledning till att jag blir totalt knäckt när jag läser om grymhet mot dem eller vilken annan valart som helst (nej, vilken art som helst, utom möjligen riktigt onda expemplar av homo sapiens…).

okt 12

Katter och färger

Posted on måndag, oktober 12, 2009 in Djur

Jag upptäckte nyligen något lustigt. Katter verkar föredra sina egna färger. Till exempel, en av dem, som är orange, bara älskar färgen orange. Det ser inte så fint ut i mina ögon, men hon insisterar på att ligga på en yta som skär sig mot hennes egen färg. Cerise (och liknande rosa toner) går bra också, för hennes del. Jag vill hela tiden att hon ska ligga (läs: posera) mot något vitt, grått, blått eller grönt, men det går inte alls. Förresten, att få henne att posera (läs: ligga still i några sekunder i taget) är mer eller mindre omöjligt.

En annan av mina katter – grå den här gången – älskar (självklart) färgen grått. I det här fallet kan jag inte säga att grått skär sig mot grått, men jag tycker att någon annan färg, som till exempel vitt, rött, blått eller så, skulle se mycket gulligare ut. I alla fall om jag över huvud taget lyckas få henne att stanna kvar på samma ställe tillräckligt länge för att jag ska kunna få några bilder på henne.

Ja, ja, jag får väl försöka minnas bilderna inne i huvudet, och så, någon enstaka gång, kanske jag lyckas knäppa några bilder innan de sticker iväg.

okt 1

Oemotståndliga frön

Posted on torsdag, oktober 1, 2009 in Djur

Idag la jag märke till att min nymfparakit, Alexander, hade hackat ett litet hål i en påse med parakitblandning som jag hade köpt till honom. Han satt där och åt frön och såg väldigt nöjd ut med sig själv. Och det kan han gott vara. Han är så intelligent. Jag blev verkligen imponerad. Däremot blev han inte glad när jag hällde upp innehållet i en glasburk.Ja, ja. Han kommer ju att få alltihop förr eller senare. Jag önskar bara att jag hade kunnat ta ett foto av honom. Kanske någon annan gång.

jul 9

Betty Boop tacklar djurplågare…

Posted on torsdag, juli 9, 2009 in Djur

Här hittar du filmen. Den är från 1936.