RSS Feed

The Invisible Ring av Anne Bishop

Posted on tisdag, juli 1, 2008 in Böcker, Fantasy, Recensioner

Här kommer nästa bok i min serie om mina favoritböcker. The Invisible Ring av Anne Bishop. Den utspelar sig i en värld som hon visst har skrivit om tidigare. Det finns en hel serie. Den har jag av olika skäl inte läst (än?). Men den här fristående boken är väl värd att läsa.

Världen den utspelar sig i upplever jag som ganska mörk. Det finns två ”arter” av människor, Blood – som lever väldigt länge – flera hundra år i alla fall, och så ”vanliga” människor. Om jag har fattat det hela rätt, kan båda typerna ha magiska krafter.

Det finns en hel intressant mytologi eller vad man nu ska kalla det, bakom alltihop. Jag kan nämna ett par detaljer. En tjej måste ha sin s k virgin night (jungfrunatt) då hon förlorar oskulden till en erfarnare man. Han bör helst tillhöra en högre magisk nivå. Då kan han hålla henne tillbaka bättre. Det där låter kanske lite anti-feministiskt, men det är det faktiskt inte. Efter sin virgin night har tjejen uppnått sin vuxna magiska nivå, som oftast är högre än den mannen som hjälpte henne av med oskulden har.

Om mannen som ska hjälpa tjejen genom sin virgin night misslyckas, och hon tar skada, blir hon trasig på något sätt. Hon får sitt liv förstört och hennes krafter blir försvagade. Det där kan tyvärr sättas i system av hänsynslösa män.

Den som har magiska krafter har också en sorts ’inventory’ – något som de som spelar dataspel nog känner igen. Man kan alltså bära omkring en del saker osynligt.

Boken börjar med att en relativt ung man säljs på en slavauktion. Det ska vara som en sorts straff för honom. Han förslavades för omkring tio år sedan när han blev förförd av en ond, men sexig kvinna. Hon satte då på honom en slavring (gissa var den sitter…!) Efter det var han tvungen att lyda henne. Han blev en sk pleasure slave – alltså en typ av sexslav.

När han till slut fick nog av förnedringen hon och hennes älskare utsatte honom för dödade han dem. Nu ska han alltså säljas till någon annan.

Han köps av en ökänd häxa som brukar köpa upp slavar och föra dem genom svår terräng hem till sitt land. De där slavarna försvinner sedan spårlöst, och alla utgår från att de blir dödade, antagligen på ett fruktansvärt sätt. Redan när hon väljer ut honom, byter hon ut hans slavring, som tydligen kan göra honom fruktansvärt illa, om han inte lyder, mot en annan, osynlig. Titelns ring.

Men häxan är varken den han tror hon är, eller ond. Det finns däremot en ond häxa, som har en egen pleasure slave som är Blood – alltså långlivad. Han kallas för sadisten för han hatar kvinnor (överklasskvinnor som hans ägare, inte tjänare och andra slavar.) Men egentligen är han helare – någon form av läkare. Han bär också en slavring – på samma ställe som huvudpersonen. Hans ägare är fienden som jagar huvudpersonerna genom hela boken.

Han kommer in i handlingen lite senare, men man vet att huvudpersonen och han känner varandra, för den som tillhör Blood har lärt upp den yngre sexslaven, så han lättare ska stå ut.

Häxan som köpt upp huvudpersonen har köpt några andra slavar också och tillsammans ger sig allihop iväg på sin farliga resa. Under resans gång upptäcker huvudpersonen en massa saker. Bland annat blir han kär i häxan, som är mycket yngre än man tidigare har trott. Häxor kan uppenbarligen maskera sig så de ser yngre och snyggare ut.

Hon är inte ond alls, som sagt, utan vill bara rädda så många slavar, och dessutom djur, som möjligt.

Den som har läst min blogg tidigare, förstår nog att jag tycker jättemycket om den här boken, trots att den kan vara ganska mörk, som sagt.

Jag ska inte gå in på vad som händer mera, men det lurar många faror på huvudpersonernas väg genom vildmarken.

Det här är en intressant, men ibland hemsk bok, med många minnesvärda karaktärer. Läs den, men bara om du tycker om den här typen av fantasy. Om du gillar det gamla vanliga, där tjejer blir våldtagna och förslavade, kan du låta bli.

Köp The Invisible Ring hos Bokus

Be the first to comment.

Leave a Reply