RSS Feed

Eccentric Circles av Rebecca Lickiss

Posted on tisdag, juli 1, 2008 in Böcker, Fantasy

Fantasyboken Eccentric Circles (vet inte om den har översatts till svenska än) kan jag verkligen rekommendera. Författaren – Rebecca Lickiss – är förhållandevis ny. Jag känner bara till en bok till av henne. Den heter Never After. Båda är kul, intressanta och välskrivna, men jag tycker att Eccentric Circles är något bättre.

Kanske beror det på att det handlar om en tjej som har en del gemensamt med mig. Inte den roliga, men totalt helknäppa hippiefamiljen, utan hennes övriga situation. Hon är nämligen en singeltjej som också är opublicerad författare. Där slutar tyvärr likheten. Fast jag kanske inte ska säga tyvärr. Det händer en hel del saker i hennes liv som jag inte skulle vilja hände i mitt liv.

När boken börjar har hennes mormorsmor (jag tror det är mormorsmor, men när jag läste om boken, verkade det som det var mormor istället, men jag tror ändå att kvinnan var två generationer äldre, hon var nämligen över hundra år gammal) just dött. Piper som huvudpersonen heter får ärva släktingens hus, för hon är ju så bra på böcker.

Hennes uppgift blir att städa ur huset och sortera alla böcker hennes äldre släkting samlat på sig. Medan hon håller på med det får hon med hjälp av sin släkt, som driver henne till vansinne – varför förstår jag faktiskt inte, de verkar kul – ett jobb i en bokhandel. Lyckliga hon.

Men medan hon håller på att göra i ordning i huset upptäcker hon en del ovanligt. Det finns nämligen mer utrymme bakom huset än som borde kunna finnas. Närmare bestämt en hel fantasyvärld. Hon möter också en otroligt vacker alv – som är bard eller något sådant – han kallar sig rimsmed eller ordsmed, som den direkta översättningen blir. Dessutom finns det en dvärg – som har en egen grotta där han hackar fram ädelstenar, en gammal grinig trollkarl som bor i ett torn och flera riktigt irriterande småälvor som flyger omkring och busar, ibland ganska elakt.

Snart får Piper veta att hennes mormor (eller mormorsmor) blev mördad och hon måste ta reda på vem som gjorde det. Men boken är lite mer komplicerad än så. Förutom mordfallet, handlar det om hur vår världs litteratur påverkar och förändrar Faerie – den där andra världen.

Ett exempel är att en alv (elf) tidigare ansågs vara vad vi skulle kalla en liten nisse, som vanligtvis kunde ses sittande på en flugsvamp, men efter Tolkiens monumentala insats är alverna numera långa, vackra och poetiska.

Det här är en ganska unik idé inom fantasylitteraturen.

Hur som helst, Piper blir kär i Aelveron (den sexige alven) men vet inte om hon kan lita på honom. Så småningom dyker det upp ledtrådar som tyder på att han tidigare förfört hennes mormorsmor och sedan dödat henne. För att öka förvirringen hittar Piper också ledtrådar som pekar på andra fantasyvarelser. Dessutom bråkar småälvorna hela tiden och Piper irriteras som vanligt på sina släktingar.

Det är till exempel så, vilket jag, och antagligen de flesta läsarna, tycker är kul, att hennes familj utan någon som helst förvåning accepterar Aelveron. När Piper protesterar påpekar en familjemedlem att han ju i alla fall har större anledning än de flesta att tro sig vara en alv – han ser ju ut som en. Pipers lillebror väser ilsket att den där snyggingen aldrig ska få träffa hans flickvän.

Till slut löser Piper fallet, räddar Faerie och sin egen värld, och lyckas ge mormors spöke frid. Inte dåligt för en arbetslös författare. Och efter allt det har hon fortfarande kvar Faerie på sin egen bakgård och sitt jobb i bokhandeln.

Läs boken, du kommer att tycka om den. Den är både rolig, spännande, intressant och romantisk.

Denna titel finns ännu inte hos Bokus, men här finns en annan av henne

Be the first to comment.

Leave a Reply