RSS Feed

Ponyo på klippan vid havet

Posted on onsdag, mars 28, 2012 in Fandom, Film, Recensioner

Häromdagen såg jag om den animerade filmen Ponyo på klippan vid havet. Det är en så söt film att jag bara måste se den igen för att försöka muntra upp mig lite. När jag förstod att den var en sorts version av Den lilla sjöjungfrun, blev jag lite förvånad, men jag kunde faktiskt se likheterna. Det fanns förstås också detaljer som verkade bygga mer på japansk kultur, men också annat som kommer från Richard Wagners serie av operor om Nibelungen-ringen.

För den som inte har sett filmen, handlar den om en liten pojke som bor på en klippa vid havet (hans pappa är sjöman). Den lille pojken hittar en ovanlig fisk nere vid havet och vill ta den med sig till sitt dagis. Han ger fisken namnet Ponyo, och anar inte att hon egentligen är dotter till en magiker och en havsgudinna och att hennes första namn är Brynhilde. Magikern var ursprungligen människa men han har dragit sig tillbaka till havet för att han avskyr hur mänskligheten har behandlat världen. Ponyo, som hamnade på stranden på grund av att hon är den mest äventyrliga av alla sina hundratals syskon (systrar?), blir genast förtjust i Sosuke. Hon bestämmer sig för att hon vill stanna hos honom och bli människa. Hennes pappa tycker inte alls om det, och hennes rymning orsakar en tsunami. Precis som den lilla sjöjungrum riskerar Ponyo att förvandlas till havsskum om Sosuke (som är en femårig pojke) sviker henne.

Jag älskar den här filmen. Den är så söt och mysig och jag tycker om budskapet också (om jag har förstått det rätt?). Men ett par sakerförvirrade mig lite. Den här filmen har ju översatts från japanska till engelska och så från engelska till svenska. Det är förstås möjligt att den är översatt direkt från japanska till svenska, men det tvivlar jag på. Till exampel, rösterna och textremsan går inte ihop alls.

En sak jag undrade över var varför Sosuke använder sina föräldrars förnamn. Varför heter en japansk mamma Lisa? Dessutom verkar ingen förvånad över att en femårig flicka dyker upp ur havet och berättar om att hon förut var en fisk och att hennes pappa är trollkarl och mamman en havsgudinna. Men oavsett de här små konstigheterna är det en väldigt vacker och välgjord film.

Be the first to comment.

Leave a Reply