RSS Feed
Dec 7

Om mitt skrivande: en uppdatering

Posted on måndag, december 7, 2015 in Mitt liv, Skriva

När jag insåg att jag antagligen inte skulle komma att skriva mer fanfiction på ett tag framöver, blev jag lite besviken och ännu mer, nervös över hur det skulle gå med mina originalberättelser.

Lyckligtvis, är jag nu mitt i att skriva färdigt en kortroman, som verkar gå hur bra som helst. Jag är jättenöjd, för att fast det där med att skriva fanfiction var jättekul, är det här ännu roligare.

Jag har lyckats få en annan kortroman publicerad nu (eller i alla fall har jag beställt ett provtryck). Häromdagen upptäckte jag också att en annan av vad jag tänkte på som en av mina ”långa noveller” visade sig vara av kortromanslängd, så den tänker jag också få publicerad. Dessutom också den jag håller på med också. Jag har redan blivit färdig till två tredjedelar. Det finns massor kvar att göra men jag har verkligen kul så här långt.

Vad jag kallar kortromaner kan också kallas ungdomsböcker, men hur som helst får jag fler böcker utgivna än jag väntade mig. Vilket är bra, för jag har så mycket mer att skriva innan januari. Jag vill åtminstone bli klar med att skriva. Korrekturläsning, redigering och så vidare kanske kan få vänta, men att skriva och översätta måste jag bli klar med innan slutet av januari, annars tror jag inte jag blir klar över huvud taget.

Nov 25

9 tips hur du använder isbergstekniken

Posted on onsdag, november 25, 2015 in Skrivlänkar

9 tips hur du använder isbergstekniken, ett skrivtips av författaren Iréne Svensson Räisänen. Vill du skriva som Ernest Hemingway? Skriv avskalat och kort.

Läs mer här.

Nov 3

Lägga ut på Wattpad?

Posted on tisdag, november 3, 2015 in Mitt liv, Skriva

Jag överväger fortfarande att lägga ut mer av mina originalnoveller på Wattpad. De två största nackdelarna är ju att få tag i omslagsbilder och dessutom att jag fortfarande har problem med att få mitt nya konto att fungera. Jag kan fortfarande inte lista ut hur en novell kan gå från att ha varit läst av sex personer till bara en utan att jag ”avpubliserade” emellan. Ja, ja. Internets mysterier. Det finns säkert ett ”trick” för att få folk att läsa ens noveller på Wattpad (bortsett från tipsen man får på supportsidan). Det kan väl ändå inte bara bero på hur många kompisar författaren har?

Min syster har berättat att hon har lagt ut sina noveller på G+ flera gånger men ingen läser dem. När någon annan i hennes cirklar (?) säger att han kanske ska skriva något någon gång börjar alla kommentera att de jättegärna vill läsa det han skrivit och köpa det också när det blir tillgängligt (eller snarare om det blir det). Jag fattar inte det där. När jag bestämmer mig för att läsa något är det för jag tror jag kommer att tycka om det, inte för att hålla mig väl med någon jag känner. Eller är det jag som är konstig här? Jag menar, visst, om en nära vän bad mig betaläsa något som hon/han har skrivit skulle jag gärna hjälpa till, men jag tycker det är lite annorlunda.

Jag undrar faktiskt också om jag kommer att få fler läsare av mina noveller bara för att jag lägger ut dem på Wattpad, förutom på min egen hemsida. De flesta som kommer till min fanfiction- (och också min mera ”vuxna”=) sida. De ger dock aldrig någon feedback där. Den enda feedback jag någonsin fått under åren har varit på offentliga fanfictionarkiv som AO3. Det är faktiskt möjligt att ge kommentarer på min wordpresshemsida, så jag förstår inte varför folk inte gör det. Jag har haft sidan i många fler år än jag haft kontot på AO3. Nuförtiden kan folk också ”gilla” mina inlägg och sidor på hemsidan. Det är bara det att folk inte verkar överväga det alls. Inte för att de måste. Jag bara undrar.

okt 26

Tankar kring mitt skrivande

Posted on måndag, oktober 26, 2015 in Skriva

Jag har funderat på mitt skrivande, alla sorters skrivande. Det är så att det här med att skriva håller mig igång och det som fungerar bäst för mig (min bästa kick) är en roman eller åtminstone en barnbok. Om jag skriver ett blogginlägg försvinner effekten väldigt snart, särskilt om ingen läser det och det händer väldig ofta. För det andra, om jag skriver ett kort fanfic eller en kort originalnovell varar kicken lite längre. Om jag skriver ett långt fanfic eller en originalnovell (helst en kortroman) som jag är nöjd med varar det ännu längre, och som jag nämde ovan, stannar effekten kvar ännu längre när jag skrivit en roman eller i alla fall en hel bok. Det är klart att om ingen köper boken eller läser min längre berättelse avtar effekten men även om jag är den enda som läser något jag har skrivit (inte ett blogginlägg) så brukar det kännas bra för mig ändå. Att läsa en bra bok fungerar på ungefär samma sätt.

okt 2

Börjar tröttna på Wattpad

Posted on fredag, oktober 2, 2015 in Skrivlänkar

Jag börjar tröttna lite på Wattpad som inte fungerar som det ska. När jag började använda sajten för minst ett år sen, med mitt första konto, kändes det som jag faktiskt fick några få träffar fast jag mest publicerade noveller på svenska och dessutom en samling extremt korta kortnoveller (som inte riktigt är min grej, faktiskt). Visst, jag använder också Wattpad för att hitta några få riktigt bra böcker att läsa. Och jag hade faktiskt en liten minimal interaktion med andra användare.

Men så började jag skriva en annan sorts novell och ville ha någonstans att lägga ut den på, då skaffade jag ett nytt konto och så här långt har det inte fungerat alls. De få som jag känner som har velat läsa mina noveller känner mig och kan hur lätt som helst besöka min personliga hemsida för att läsa dem. Och det får mig att undra vad poängen egentligen är. Kanske har Wattpad förändrats – eller så har det blivit tvärt emot vad jag väntade mig – att folk faktiskt tycker illa om mina nya noveller och att de faktiskt tyckte om de gamla lite grand. Hur som helst känns det inte som Wattpad fungerar för mig längre.

Om jag vill att mina närmaste vänner och familjen ska läsa mina noveller behöver jag ju inte Wattpad. De kan läsa dem på vilket sätt som helst (t ex på min hemsida eller i ett mejl osv).

sep 22

Svensk eller internationell?

Posted on tisdag, september 22, 2015 in Skriva

Jag är inte säker på om jag kan få så många svar, särskilt med tanke på att på min egen personliga hemsida (inklusive min svenska Dreamwidth) och på Booklikes, så får jag antingen inga kommentarer på svenska, eller så finns det väldigt få svenskar (på Booklikes), men jag frågar väl ändå. Även andra kan ju ha åsikter, även om de inte är svensktalande fanfictionfans.

Jag har sen många år tillbaka alltid både en svensk och en engelsk version av mina hemsidor. Det vill jag ha, därför att jag är en entusiastisk supporter av folks egna språk, i det här fallet, mitt språk svenska. (Jag älskar engelska språket också, men jag gissar att mitt stöd inte direkt behövs i det fallet.)

När det gäller min fanfictionsida, så har jag valt att ha exakt samma upplägg på den svenska som den engelska/internationella. Nämligen så att varje fandom har en sida på svenska, där man också kan se fandomets svenska namn. Det här kanske är för mycket info, men jag blir galen av svenskar som blandar in engelska ord i sin svenska och inte gör sig besväret att kolla upp vad motsvarande ord/titel/namn osv heter på svenska (eller i vissa fall på något annat språk, om det nu är en text på det språket jag läser).

Men jag har ett ganska mycket lägre antal helsvenska/nordiska fandom där jag faktiskt har skrivit mitt/mina fanfic på svenska, istället för på engelska. Så en möjlighet skulle kanske vara att ha en betydligt mindre hemsida, där jag enbart har fic på svenska. Fast å andra sidan gissar jag att de flesta inte skulle besöka den sidan alls…

Så min fråga är, vad tycker ni är mest rimligt? Att ha en nästan lika stor hemsida där jag visserligen länkar till de engelska fanficen i de flesta fall eller att ha en mycket mindre där det bara finns de svenska fandomen och en tydlig länk till den internationella sidans indexsida?

sep 19

Wattpad kallas skrivandets Youtube

Posted on lördag, september 19, 2015 in Fandomlänkar, Litteratur, Mitt liv, Skrivlänkar

Wattpad

Långt från Bokmässan kretsar en annan litteraturplanet, som består av social läsning, fanfiction och produktplacering. Plattformen Wattpad har kallats skrivandets Youtube och har 40 miljoner användare.

Läs mer här.

Personligen skulle jag inte lägga mitt fanfiction på just Wattpad. Jag tycker det är lite synd om läsarna att blanda fanfiction och original, men det är bara jag. Yngre författare har kanske inte samma känsla eller känner inte till samma alternativ som jag som hållit på ett tag.

Mina fanfic finns på min speciella fanfictionsida och på fanfictionarkivet Archive of Our Own (AO3). Som läsare är jag aningen mer förtjust i Smashwords utbud av gratisböcker (och böcker till ett lägre pris än t ex Amazon), men som författare föredrar jag lättsamheten med Wattpad, fast jag är ganska många år äldre än en del av tonåringarna där.

Slutligen föredrar jag Booklikes för boktips och allt möjligt bokrelaterat. Där ingår också en fin bokblogg om man vill ha det, och jag använder min, fast jag också har en personlig blogg/hemsida där jag skriver om allt i mitt liv (nästan), inklusive vad jag läser och skriver. Alltså den här. (Fast jag har också en internationell motsvarighet.)

jun 25

Wattpad

Posted on onsdag, juni 25, 2014 in Mitt liv, Skriva

Jag ska försöka publicera några fanfic (och några originalfic också, fast på svenska). Jag får se hur det går. Jag tänkte att det kanske kunde vara kul. Är det någon som har erfarenhet av att lägga ut noveller/romaner eller något där?

mar 5

Så kommer du igång med ditt skrivande | Språkligt

Posted on onsdag, mars 5, 2014 in Skrivlänkar

Många tycker att det svåraste med att skriva är just att börja skriva, att komma igång. Tiden innan man äntligen kommer igång med skrivandet kan kännas lite som ett vakuum, ett slags tomrum där man går omkring och stressar sig över att man ännu inte börjat skriva. Här får du några tips som förhoppningsvis gör detta tomrum lite mindre så att du kan komma igång med ditt skrivande lite snabbare.

Läs mer här.

sep 24

Skrivprocessens moment | Språkligt

Posted on tisdag, september 24, 2013 in Skrivlänkar

Intressant artikel om skrivprocessen. Läs mer här.