RSS Feed

En fantasivärld att fly in i

Posted on måndag, oktober 26, 2015 in Fandom

På sista tiden har jag funderat mycket på att kunna (bokstavligt talat) försvinna in i en fantasivärld – alltså en bok eller annat fandomuniversum – och det slog mig att de böcker (eller andra fandom) som jag älskar är inte nödvändigtvis bra och säkra världar att leva i.

Till exempel, hur mycket jag än älskar Tolkiens värld i Sagan om ringen eller till och med Bilbo, tvivlar jag på att jag skulle vilja bo där. Om det nu inte var i en tidsepok som var väldigt fredlig och lycklig (och alltså inte utgjorde något bra material för en väldigt spännande berättelse, men en bättre livsmiljö).

Samma sak gäller många av mina andra favoritvärldar.

Ta till exempel Gregory Frosts Shadowbridge – ett otroligt fascinerande ”universum” men inte ett där jag skulle känna mig trygg, tyvärr.

Samma gäller Tad Williams The War of the Flowers. Det är en så fascinerande värld, men inte särskilt trevlig för människor. (Om du inte har läst den, så handlar det om en sorts alver – de som kallas Faerie.)

Det här gäller också Sabriel/Abhorsen-serien av Garth Nix om det gamla kungadömet. På den civiliserade sidan av muren skulle jag antagligen kunna bo rätt så bra, men den verkar utspela sig i en värld lik början på nittonhundratalet så det är nog inte så jämställt tyvärr.

Jag tänker i alla fall att Dinotopia skulle vara perfekt att fly till. Det är en riktigt intressant och vacker värld, fast den är ändå mer eller mindre säker och trevlig att bo i. Jag skulle gärna ta med mig allt och bara åka dit och aldrig komma tillbaka.

Ursula K LeGuins Övärlden skulle antagligen fungera också, men jag är inte helt nöjd med kvinnornas ställning på de flesta av öarna.

Jag inser att jag bara har nämnt böcker så här långt, så jag får väl komma med Star Trek nu (TNG och Voyager). Den världen skulle antagligen vara fantastisk att bo i, om jag nu inte hamnade i en krigszon. De har ju replikatorer, medicinska tricorders och ett samhälle som är mer eller mindre helt jämlikt, inte bara mellan könen utan också på andra sätt. Det finns ingen fattigdom, ingen valuta ens (i Federationen alltså).

En del av Diana Wynne Jones böcker kan nog gå bra också, till exempel Chrestomanci-serien. Om jag nu inte hamnade mitt i en magisk kris. Tyvärr har jag nog ingen som helst talang för magi och om jag gjorde det, skulle min kraft nog vara svag och/eller lite bakvänd.

Jag kan inte påstå att jag känner lika starkt för Maria Langs deckarklassiker, men nästan. För mig känns den världen väldigt harmlös, trygg och ändå kul. Den ser ”färgstark” ut i min fantasi. Enda nackdelen skulle vara bristen på jämställdhet mellan könen. Fast det behöver förstås inte Puck bry sig om. Hennes killar behandlar henne väldigt väl så hon vet antagligen inte ens att andra kvinnor blir diskriminerade.

För att sammanfatta: det blir nog oavgjort mellan Dinotopia och Star Trek. Vilken av dem som helst skulle fungera jättebra om jag bara kunde hitta ett sätt att ta mig dit och aldrig åka därifrån.

Be the first to comment.

Leave a Reply